Choroby cywilizacyjne u zwierząt spowodowane nieprawidłowym żywieniem

Powszechnie wiadomo, że zarówno ludzie jak i zwierzęta są „tym, co jedzą”. Istnieje bezpośrednia zależność między żywieniem, a wyglądem, zdrowiem i długością życia, o czym niestety często się zapomina przy żywieniu psów.

 

W ostatnich latach liczba tzw. chorób cywilizacyjnych u psów wzrasta. Coraz częściej psy mają problemy ze skórą, alergią, metabolizmem, aparatem ruchu, płodnością  owotworami.

Specjaliści od żywienia oraz lekarze weterynarii uważają, że w rzeczywistości alergia i inne choroby cywilizacyjne są objawami zatrucia organizmu. Obciążone toksynami organy takie jak wątroba i nerki, które pełnią główną rolę w detoksykacji organizmu, mają ograniczone funkcje, a to z kolei powoduje zaburzenia funkcji całego organizmu.

Większość psów jest karmionych karmami konwencjonalnymi. Jest to szybki i wygodny sposób, a w dodatku uważa się, że pies dostaje w pożywieniu wszystko to, czego potrzebuje. Niestety większość karm dostępnych na rynku powstaje w procesie wytłaczania w wysokich temperaturach około 120oC–250oC i pod wysokim ciśnieniem. Taka technologia jest tania i szybka, jednak wysoka temperatura i ciśnienie powoduje znaczne uszkodzenie lub całkowite zniszczenie naturalnych witamin, soli mineralnych, mikroelementów i pierwiastków śladowych. Zniszczeniu ulegają również: białko, enzymy oraz tłuszcze.

Producenci karm konwencjonalnych, aby dostosować skład karm do europejskich standardów uzupełniają powstałe braki syntetycznymi składnikami odżywczymi. Umieszczony na opakowaniu spis składników odżywczych, to nic innego, jak tylko spis substancji syntetycznych dodanych na każdy kilogram karmy. Takie dodatki syntetyczne nie są dobrze przyswajane, przez co u wielu psów dochodzi do drastycznych niedoborów niektórych składników. Niedobory mogą powodować między innymi zaburzenia prawidłowego rozwoju aparatu ruchu. Brak niezbędnych witamin i składników zaburza produkcję mazi stawowej, a w rezultacie prowadzi do problemów ze stawami.

Często do produkcji karm wykorzystuje się mięso zwierząt hodowlanych karmionych hormonami wzrostu. W konsekwencji spożywania hormonów zawartych w pożywieniu przez psy dochodzi do zaburzeń hormonalnych, chorób tarczycy, chorób trzustki oraz obniżenie płodności.

Większość karm konwencjonalnych zawiera nadmierną ilość białka oraz tłuszczu. Psy prowadzące normalny tryb życia nie potrzebują aż takiej ilości tych surowców. Ich nadmiar objawia się często alergią skórną.

Do poważnych zaburzeń układu pokarmowego i naturalnej flory bakteryjnej dochodzi również w wyniku zalegania i nadmiernego pęcznienia karmy w żołądku. Powoduje to zaburzenia wchłaniania ważnych składników, problemy z metabolizmem, a przede wszystkim zwiększa zagrożenie skrętu żołądka.

Karmy konwencjonalne, oprócz syntetycznych składników odżywczych zawierają również dużą ilość sztucznych substancji zapachowo-smakowych, które powodują u psa złudzenie zapachu mięsa oraz chemicznych środków konserwujących, dzięki którym karma może być wykorzystana również po upływie kilku lat od dnia produkcji. Stanowią one poważne zagrożenie dla psa, tym bardziej, że wiele z popularnych środków konserwujących jest rakotwórczych.

Organizm psa identyfikuje szkodliwe składniki i stara się bronić przed zagrożeniem „wypierając” je. Objawem takiego procesu są widoczne zmiany zewnętrzne: matowa i łamliwa sierść, szorstka skóra, ogniska zapalne na skórze, świąd skóry, zaczerwienienie skóry, postępujące wypadanie sierści oraz zwiększona ilość woskowiny szczególnie z lewego ucha.  Podrażniona skóra o zmienionym zapachu staje się również pożywką dla roztoczy, bakterii, pasożytów i insektów, co dodatkowo pogłębia dolegliwości.

 

Przy długoletniej współpracy specjalistów z zakresu żywienia zwierząt oraz lekarzy weterynarii zainspirowanych naturą opracowano program żywieniowy dla psów oparty na najwyższej jakości, całkowicie naturalnej karmie, suplementach diety i środkach pielęgnacyjnych. Najnowsza technologia firmy cdVet Naturprodukte umożliwiła produkcję w wolnym procesie tłoczenia na zimno i przy użyciu optymalnego niskiego ciśnienia. Składniki mieszane są w formie masy według receptury na zimno, następnie podgrzewane do nieznacznej temperatury, zawsze poniżej 40oC. Przygotowaną masę przeprowadza się przez maszynę, która przecina ją na małe kawałki.

Taki proces tłoczenia gwarantuje, że wszystkie witaminy, minerały i inne substancje bioaktywne pozostają w pierwotnej formie i jakości, co powoduje, że są wysoko przyswajalne przez organizm.

Dzięki zachowaniu składników w nienaruszonej formie, nie dodaje się syntetycznych składników, barwników ani ulepszaczy zapachowo-smakowych.

cdVet Naturprodukte przywiązuje ogromną wagę do jakości używanych składników, dlatego karmy cdVet zawierają wyłącznie świeże, najwyższej jakości składniki, pochodzące z kontrolowanych, biologicznych upraw i spełniają standardy żywności dla ludzi. Karmy cdVet zawierają wyłącznie jagnięcinę i baraninę pochodzącą z ekologicznej hodowli, w której do karmienia zwierząt nie zastosowano antybiotyków, pasz modyfikowanych genetycznie ani hormonów wzrostu. Formuła zimnego tłoczenia powoduje również, że karma cdVet, w kontakcie z sokiem żołądkowym nie pęcznieje, dzięki czemu nie obciąża żołądka i minimalizuje ryzyko skrętu żołądka.

Osiągnięcie technologii procesu zimnego tłoczenia umożliwiło stworzenie karm maksymalnie zbliżonych do naturalnego żywienia psów, tym samym zapewniając im doskonałą kondycję i zdrowie.

 

 cdVet Naturprodukte Polska